ИКТ индустрията, в която софтуерният сектор е водещ, има амбицията в следващите пет години

...
ИКТ индустрията, в която софтуерният сектор е водещ, има амбицията в следващите пет години
Коментари Харесай

ИКТ индустрията с амбиция до 5 години да е първа по приходи в икономиката ни

ИКТ промишлеността, в която софтуерният бранш е водещ, има амбицията в следващите пет години да заеме първото място по доходи в българската стопанска система. Това обаче няма да сe случи, в случай че обезпечаването на гении за промишлеността не стане цялостен приоритет. Това оповестиха от БАСКОМ при представянето на традиционния годишен отчет БАСКОМ Барометър. То се състоя в наличието на мениджърите на софтуерните компании-членове на асоциацията, която към този момент наброява над 150 компании и организации, както и на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

На база на историческите натрупвания и трендовете, които наблюдават с Барометъра, от БАСКОМ са уверени, че софтуерният бранш ще е структуроопределящ поради ускорената дигитализация на бизнеса и обществения бранш. Той ще бъде в основата на конкурентоспособността на всички промишлености и ще дърпа стопанската система напред, компенсирайки финансови рецесии, инфлация и застой. За да може софтуерният бранш да осъществя всичко това дружно благодарение на целия запас на ИКТ промишлеността, е от сериозна значимост обезпечаването на гений посредством смели промени в образованието, вкл. създаване на минимум 10 софтуерни учебни заведения, адекватни инвестиции за STEM в Националния проект за възобновяване и устойчивост; цялостна политика за привличане на фрагменти от чужбина чрез ускоряване на процедурата за издаване на сини карти и адекватна данъчно-осигурителната рамка.

„ В момента се осъществя голяма софтуерна промяна, сходна на тази, която се случи в края на 90-те години, когато интернет стана наличен за всички и преобрази международната стопанска система. През 2023 година навлизането на изкуствения разсъдък ще се разгърне във всяка една сфера на икономическия живот по метод, който към този момент не е на хартия и в академичната сфера. Това ще трансформира стопанската система по този начин, че ще е доста мъчно да предвидим какво тъкмо ще се случи, само че знаем, че ще се случи доста бързо. От БАСКОМ Барометъра е ясно, че софтуерният бранш всяка година пораства с големи проценти, а от следващата година този растеж ще е още по-експоненциален. Но цялата българска стопанска система или ще настигне останалите страни, или ще изостане отчайващо “, предизвести Доброслав Димитров, ръководител на УС на БАСКОМ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР